به گفته B. S. Rathor: بازاریابی صادراتی به معنای بازاریابی کالاها و خدمات فراتر از مرزهای ملی است و شامل مدیریت فعالیت های بازاریابی برای محصولاتی است که از مرزهای ملی یک کشور عبور می کنند.
بازاریابی صادراتی فرآیندی سیستماتیک برای توسعه و توزیع کالاها و خدمات در بازارهای خارج از کشور است. مدیر بازاریابی صادراتی باید فعالیت های بازاریابی مختلفی را انجام دهد، مانند تحقیقات بازاریابی، طراحی محصول، برندسازی، بسته بندی، قیمت گذاری، تبلیغات و ... .
تمرکز بازاریابی صادراتی بر روی مشتری است. صادرکننده باید نیازها و خواسته های مشتریان را شناسایی کند و بر این اساس محصولاتی را برای ایجاد و افزایش رضایت مشتری طراحی و توسعه دهد. تمرکز بر مشتری نه تنها باعث فروش بیشتر در بازارهای خارج از کشور می شود، بلکه باعث بهبود و افزایش حسن نیت شرکت می شود.
برخی از ویژگی های بازاریابی صادراتی
بازاریابی صادراتی نه تنها نام و حسن نیت را برای شرکت صادراتی به ارمغان می آورد بلکه کشور مبدا نیز شهرت پیدا می یابد. این شهرت، شرکت صادراتی را قادر می سازد تا فروش خوبی در بازارهای داخلی و صادراتی داشته باشد.
صادرات برای همه کشورهای توسعه یافته یا توسعه نیافته مهم است. نیاز، اهمیت و مزایای بازاریابی صادراتی در سطح ملی از دیدگاه یک کشور و سازمان تجاری قابل توضیح است.
تقریباً همه کشورهای جهان می خواهند در یک محیط صلح آمیز پیشرفت کنند. یکی از راه های حفظ روابط سیاسی و فرهنگی با سایر کشورها، تجارت بین المللی است. صادرات برای ارتقای توسعه اقتصادی و صنعتی مورد نیاز است. اگر به بازارهای بین المللی دسترسی داشته باشد، کسب و کار به سرعت رشد می کند. افزایش صادرات باعث تسریع روند توسعه اقتصادی یک ملت می شود. در بازاریابی صادراتی می توان از منابع بهینه استفاده کرد؛ به عنوان مثال، عرضه نفت و فرآورده های نفتی در کشورهای حاشیه خلیج فارس بیش از تقاضای داخلی است. بنابراین مازاد تولید صادر می شود و در نتیجه از منابع موجود استفاده بهینه می شود.